Администрацията на Джо Байдън сериозно планира изтегляне на американските войски от Сирия. Това

...
Администрацията на Джо Байдън сериозно планира изтегляне на американските войски от Сирия. Това
Коментари Харесай

САЩ планират да се изтеглят от Сирия

Администрацията на Джо Байдън сериозно възнамерява евакуиране на американските войски от Сирия. Това твърди американското списание Форин Полиси, което се базира на чиновници в Белия дом и други ведомства в Съединени американски щати.

Според материала Байдън преразглежда военните си цели в района след нападението на " Хамас " против Израел на 7 октомври 2023 и последвалата военна кампания в Ивицата Газа. Напрежението и враждебността в целия Близък изток доближиха доста високо равнище, като бази на Съединени американски щати в Ирак и Сирия постоянно са обстрелвани от проирански милиции и от йеменските бунтовници хути, подкрепяни от Иран.

Въпреки че не е взето дефинитивно решение за овакантяване на Сирия, четирима източници от министерствата на защитата и на външните работи на Съединени американски щати декларират пред Форин Полиси, че Белият дом към този момент не влага в поддържането на задача, която възприема за " ненужна ". В момента се организират дейни вътрешни полемики, с цел да се дефинира по какъв начин и по кое време може да се реализира изтеглянето - без значение от пагубния резултат, който този ход би имал върху въздействието на Съединени американски щати и съдружниците им в неразрешената и нестабилна рецесия в Сирия.

По-нататък в материала се приказва за американското военно наличие в Ирак. Изданието написа, че откакто иракският министър-председател Мохамед Шиа ал-Судани към този момент обществено упорства за евакуиране на Съединени американски щати от личната му страна, остава известна вяра, че наличието на американските военни в Иракски Кюрдистан може да поддържа интервенциите за битка с " Ислямска страна " (ИДИЛ), в това число в съседство в Сирия.

Преместването на координацията на битката с ИДИЛ от Багдад в Ербил обаче ще докара до затруднения, изостряйки вътрешнокюрдското напрежение сред районното държавно управление на Масуд Барзани и свързаната с Кюрдската работническа партия (ПКК) администрация на Сирийските демократични сили (SDF) в Североизточна Сирия, което евентуално ще провокира неподходяща турска интервенция. 

При подобен сюжет Иран и неговите пълномощници безспорно ще изострят офанзивите си против американските войски в Сирия, търсейки и тяхното евакуиране, показва още Форин Полиси.

Някои представители на американското държавно управление понастоящем оферират съглашение за съдействие сред SDF и сирийското държавно управление за противопоставяне на ИДИЛ - това е явен път към евакуиране на Съединени американски щати.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР